Atelierhusene - 75 år

 

“Jeg må hellere få det sagt: Atelierhusene er et dannelsesprojekt og en del af vores fælles kulturarv og ophav. Det begyndte i en kælder med et par skitser på en serviet, og det endte såmænd med bygningskunst af Guds nåde.” (Jens Thomas Arnfred i bogen).

 

Atelierhusene på Grønnemose Alle fylder i år 75 år.

 

På initiativ af beboerne er der udgivet en jubilæumsbog. Bogen består af flere ting. Fremtrædende er nogle meget smukke billeder af husene og området, som det tager sig ud på forskellige årstider i dag. Der er også historiske billeder, og de oprindelige skitser og tegninger til de 21 boliger i 3 rækkehuse, der blev opført i årene 1942 – 43. Og så er der 12 meget spændende og velskrevne artikler, alle med udgangspunkt i Atelierhusene, men også omhandlende meget andet, bl.a. arkitekturen dengang og nu og vilkårene for boligbyggeri.

Man vil også bemærke at Emdrup Grundejerforenings jubilæumsbog fra 2001 “Emdrup - et åndehul i storbyen” er flittigt citeret i bogen.

 

  

 

Et afsnit handler om fredningen af Atelierhusene inklusive den fremtrædende landskabsarkitekt C.Th.Sørensens haveanlæg. Fredningen skete den 7. september 1990.

Dette er interessant, fordi der netop her i juli måned 2018 er kommet en “Pleje- og udviklingsplan for de fredede omgivelser ved Atelierhusene på Grønnemose Alle…” fra Slots-og Kulturstyrelsen.

Planen anviser en række tiltag med bl.a. kraftig udtynding af selvsåede nu meget store træer og andet omkring Viggo Sø ved Engblommevej. Målet er vel at den oprindelige haveplan, som senere blev omfattet af fredningen, skal respekteres. Det bliver spændende at følge med i, hvad der sker på dette enestående område lige op til mosen.

 

Og så endnu et lille citat fra bogen også af Arnfreds artikel: ”Jeg ved, at Utzon tidligt spottede bebyggelsen, og at Jakobsen – som altid lå på lur i buskadset og må have haft den et sted i kroppen, da han fem år senere skitserede Søholm-bebyggelsen.”

 

                                                   

 

Bogen, der er meget fornemt layoutet, kan købes i Politikens Boghandel og den koster (kun) 150,- kr.
 

Kontakt: emgf@emgf.dk

Siden er udviklet af Time2web, og repræsentanter fra Emdrup Grundejerforenings bestyrelse.