2006 - Frederiksborgvej 203

Se tegning af huset her

 

Blandt årets kandidater til Imbris-prisen var der flere gode eksempler på samme fine facaderenovering, som havde udvalgets bevågenhed. Et af disse eksempler har udvalget derfor ønsket at præmiere.

 

Familien flyttede ind i huset i 1994, hvor haven bar præg af, at trænge til en voldsom beskæring og udtynding, da huset var stærkt overgroet. Da man havde frilagt huset, gik man i gang med en indvendig istandsættelse af alle overflader i alle rum. Et arbejde, der er meget fint udført, og hvor stuernes fine stuklofter står totalt afrensede og nærmest som de må have set ud, da de blev sat op i slutningen af tyverne.

 

Da det indvendige var overstået kastede man sig over det udvendige og her især de meget dårlige mørtelfuger mellem stenene. Her har man selv over en årrække anvendt megen fritid og også ferie til selv at kradse den porøse mørtel ud med en rillefræser, sikkert ikke altid til naboernes tilfredshed på grund af støj og støv.

 

I familien er der en murermester, der har bistået med mørtelblandingen til de nye mørtelfuger. For personer med sans for den slags, er det prikken over i-et, når både farve og kornstørrelse harmonerer fint med murstenene, og i dette tilfælde er det gået op i en højere enhed.

 

Som led i renoveringen af gadefacaden var der en indfatning i træ om et vindue på 1. sal. Træet var så frønnet, at det ikke kunne restaureres. Blot at nedtage den var heller ikke en løsning, da murstenene bag den var udført af gule sten. Det er det ofte set, at man anvendte en billigere sten, når man kunne slippe af sted med det, idet materialeprisen den gang udgjorde en stor procentdel af byggeomkostningerne. En ny indfatning af træ ville kræve omfattende billedskærerarbejde og blev derfor opgivet. I stedet er der i mørtel udført en nyfortolkning af indfatningen, som man ikke lige opfatter som en nyere ting.

 

I takt med at alle facaderne blevet fuget om, er vinduerne blevet udskiftet. Det var oprindelig planen at bevare den originale hoveddør, som også havde fine udskæringer, som er typisk for tidsperioden, der kaldes Bedre Byggeskik. Men også døren var så medtaget, at det måtte opgives. I takt med omfugningen er også sokkelpuds og de udvendige trapper istandsat, så ejendommen, som vi også kender som Syværkstedet på Frederiksborgvej 203, nu fremstår lysende og flot efter en kæmpemæssig indsats af de to, der har lagt mange timer i arbejdet, Susanne og Henrik.




 

Kontakt: emgf@emgf.dk

Siden er udviklet af Time2web, og repræsentanter fra Emdrup Grundejerforenings bestyrelse.